Nodig voor DE ZUURDESEMstarter:

Een afsluitbare plastic of glazen pot ± 500 gr inhoud. Beter wat groter, omdat de starter behoorlijk kan groeien! Zeker met het roggemeel van de molen van Delfshaven omdat die heel potent is en bevat veel natuurlijke gisten. 

Belangrijk:
Alleen voeden met rogge meel en koud water! Substantie van de chef of desem starter is: ± dikke Brinta. Je gebruikt nooit de hele inhoud van het bakje of pot! Houd altijd ± 100 gr chef/desem starter over waarmee je weer verder kan. Die voed je dan weer met roggemeel + water totdat je genoeg hebt om weer een brood te bakken.
Ik doe dat meestal in 1 stap, maar het kan ook in 2 stappen. De dag dat je ‘s avonds het brooddeeg gaat voorbereiden even checken hoe je starter er bijstaat. Zonodig wat aanvullen.
Broodrecept voor een rogge—tarwebrood van ± 1 Kg. Alles nauwkeurig afwegen op een weegschaal en de instructies volgen, dan lukt dit brood altijd, ook de eerste keer! Dit recept is zonder kneden; het resultaat van 8 jaar experimenteren en zelf zuurdesem brood bakken.
BENODIGDHEDEN:
1.Een grote afsluitbare kom, een houten lepel/spatel en een weegschaal
2. 200 gram chef of desem starter (je hebt een rogge meel starter!)
3. 410 gr/ml water
4. 500 gr tarwe- of spelt bloem (of een mix: 400 gr tarwe- of spelt bloem (fijn) 100 gr rogge meel)
5. 15 gr zout (minder mag ook, maar niet onder de 12 gr anders wordt het brood erg flauw)
6. Broodbakblik voor 1Kg brood, maar een gietijzeren pannetje gaat ook heel goed. Dan krijg je een hoog rond brood

Stap 1: DEEG MAKEN
Eerste rijs ‘s avonds voorbereiden en in koelkast zetten
1. Doe 200 gr desem starter in een kom. (zorg ervoor dat er altijd 100 gram chef over blijft in het bakje of potje en vul dit direct weer aan)
2. Voeg 410 gr koud water toe (hand lauw water mag ook)
3. Goed mixen met een garde.
4. Voeg in totaal 500 gram tarwe- of spelt bloem toe of een mix van: 100 gr rogge meel + 400 gr tarwe bloem (experimenteer!)
5. Tot slot 12 of 15 gr zout. (dit is 2,5%) Niet meer en niet minder!
6. Alles heel goed mengen zodat een mooie gladde massa ontstaat.
7. Kom afdekken met deksel of plastic en ± 8 à 9 uur of langer! in koelkast.
Stap 2: BROOD RIJZEN
Deeg in bakblik of gietijzeren pannetje voor de tweede rijs de volgende ochtend
1. Binnenkant bakblik of gietijzeren pannetje insmeren met een beetje olijfolie en met bloem bestrooien
2. Stort het deeg er in
3. Het bakblik afdekken met dunne plastic zak en het deeg ongeveer 4 uur laten rijzen op een warme plek. In ieder geval zolang laten rijzen tot het volume is verdubbeld en net boven de rand van het blik komt
4. Met een zeefje het hele brood met een laagje bloem bedekken.

Stap 3. BROOD BAKKEN
Bakken op 230º C
1. Zet een metalen bakje met bodempje water onder in de oven
2. Zet het brood in het midden van de oven en zet de temp. op 230 Cº. Bak het brood 60-90 minuten. (Voorverwarmen hoeft niet, kan wel. Voordeel van niet voorverwarmen is dat het brood dan in de oven nog extra rijst.)

Dit vind je ook interessant:

Back to Top